Broccoli, forklaring på forskellen mellem de broccoli-typer

Her får du en forklaring på forskellen mellem de broccoli-typer, når man dyrker dem fra frø. De adskiller sig primært i udseende, høsttidspunkt, dyrkningsperiode og hvordan de danner hoveder/skud.


Overblik over typerne

1. Calabrese

  • Det er den klassiske broccoli, som oftest findes i supermarkeder.

  • Danner ét stort hoved i midten og bagefter mindre sideskud.

  • Hurtigvoksende, typisk sommer- eller efterårssort.

  • Mild smag.

2. Sprouting broccoli

  • Sprouting = “skud-dannende”.

  • I stedet for ét stort hoved laver planten mange små skud, som man høster løbende.

  • Findes ofte som green sprouting og purple sprouting.

  • Lang dyrkningssæson, typisk høst om sen vinter og tidligt forår.


Farve- og sæsonbetegnelser

Green broccoli

  • Kan enten betyde almindelig grøn broccoli (Calabrese) eller green sprouting broccoli.

  • Hvis det står som kategori, menes der som regel grøn farvevariant af broccoli/sprouting broccoli.

Autumn broccoli

  • Sorter udviklet til at modne i efteråret.

  • Oftest Calabrese-typer, der klarer faldende temperaturer godt.

Early broccoli

  • Sorter der modner tidligt på sæsonen, typisk sommer.

  • Danner hurtigt et hoved (ofte Calabrese).

Purple (sprouting) broccoli

  • En sprouting-type der laver mange små, lilla skud.

  • Meget vinterhårdfør — sås året før og høstes sent vinter / tidligt forår.

  • Lilla farve forsvinder ved kogning.


Kort opsummeret

Type Hvad det betyder Hvad du får
Calabrese Klassisk broccoli-sort Et stort hoved + sideskud
Sprouting Skud-dannende broccolisorter Mange små skud, lang høstperiode
Green Farve eller grøn sprouting Grønne hoveder/skud
Autumn Sæsonbetegnelse Sort der høstes om efteråret
Early Tidlig sort Hurtigvoksende, sommerhøst
Purple Farvevariant (oftest sprouting) Lilla skud, vinterhårdfør