Om chili og peber, Modne frugter, Dyrkning af chili og peber, Chili og peber – overvintre som plante

Om chili og peber
Chili og peber er repræsentanter for hver sin ende af den samme familie – fra de helt milde pebre til meget stærke chilier. Der findes mange tusind sorter. Chili er uundværlig del af madlavningen i store dele af verden, og det er blevet brugt i tusindvis af år. Styrken måles i Scoville. Nogle chiliplanter er fine som stueplante og chili dyrkning kan derfor nemt udføres i vindueskarmen. Chili er af Capsicum-slægten og dermed meget nært beslægtet med peberfrugt – chili og peber dyrkes stort set ens. Chili er flerårige planter, og det er en god ide at overvintre dem, de bliver flottere andet år, og de giver flere frugter og tidligere, hvis det lykkedes at overvintre dem.  Peperoncino som det hedder på italiensk. Se en liste over de chili sorter vi tilbyder hos Jyllands frøhandel, der er både Hybrid F1 mod Heirloom.

Modne frugter
Chili planten er ca. 80 dage om at give modne chili. Chili bruger omkring 4-7 måneder fra spiring til modne frugter, og specielt de stærkere typer af chili tager lang tid.

Dyrkning af chili og peber
Der er mange måder at dyrke chiliplanter på. Chili kan gro i vindueskarm, i drivhus og nogle sorter på friland.
Det behøver ikke være så kompliceret: Jorden skal holdes fugtig, ikke våd. Chili kan godt lide lys og varme. Og så skal den have gødning.

Dyrker du indendørs og har du et sydvendt vindue er det optimalt, men sydøst og sydvestvendte vinduer er også ok til dyrkning indendørs om vinteren. Peberfrugt og Chili dyrkning kan gøres til en videnskab især af forskellige sorter. Og der findes mange forskellige dyrkningsmetoder. Ved såning af chili er kan det være en godt idé at anvende plantelys. De bedste peber planter at dyrke indendørs er asiatisk chili eller andre typer, der har små frugter.

Chili kan for-kultiveres indendørs fra sidst i februar, til sidst i april.

I sommermåneder når der er varmt kan man dyrke peberfrugt og chili udendørs, ellers vil chili trives fint indendørs i et solrigt vindue eller på en solrig balkon.

Så i Danmark er det de færreste sorter der egner sig til dyrkning på friland – men det kan lade sig gøre.
Der findes mange forbedrede Hybrid F1 sorter, de er krydsbestøvet for at få egenskaber fra to forskellige sorter frem, de forbedrede sorter er mange gange nemmere da de får færre sygdomme, yder i en længere periode eller måske under koldere forhold. Hybrider skal ikke forveksles med GMO sorter.

Læs vejledningen på frøposen, da der er forskel på tidspunkt af forspiring, såning og hvornår de blomstrer.

Se vejledning om dyrkning af chili gødning af Chili

Der er meget forskelligt antal frø i posen. Der altid over 5, hvis du skal bruge mange så spørg.
Chili styrke og chili farve f.eks. sort, gul og rød ses af de enkelte produkt beskrivelse.

Se også denne hjemmevide om at at sætte frø til chiliplanter.

Chili og peber – overvintre som plante
Chiliplanter kan både være etårige og flerårige. Så det er vigtigt at sikre sig først at man har fat i en sort der er flerårig, hvis man vil overvintre dem. De chillier med artsnavnet annuum er som hovedregel kun etårige (selvom der dog er undtagelser). Du klipper dem godt ned, og lader dem stå ved ca. 10 grader vinteren i gennem. Der er visse udfordringer, fx overvintre lus og mider også på planten, og du får tidlige angerb, mange undlader at overvintre pga. dette. Dog kan du afhjælpe ved ugentlig 42 grader varm overbrusning (slår bladlusene ihjel), hold skarpt øje og nulr dem ihjel når du ser de første, gødningstabs, ingen vanding ud over overbrusningen, skyl rødder fri for jord – beskær rødder og plante og sæt i ny jord, hav insektsæbe klar.