Vinterdyrkning af grøntsager

Måske du indimellem er lidt ærgerlig over vi i Danmark bor så nordlidt at vi kun har et vist antal måneder at dyrke grøntsager i. Flere og flere eksperimenterer med at dyrke forskellige slags grønstager i mistbænk og under fiberdug, du får her et par tips til hvad der kan lade sig gøre og ikke kan lade sig gøre.

Så salat indenfor i  august, udpantes i september og høst oktober indtil hård frost. Salat vil ikke have det for varmt, det vil ikke spirer når der er ret meget over 20 grader, det er naturligvis sortsafhængigt men umiddelbart går det ikke med salat i en meget varm sommer, du kan så tidligt eller så sendt og så dække det til med fiberdug. Væksten er naturligvis langsom, men det burde give nogle flotte grønne blade med masser af smag. Der findes en sort der hedder Vinter Gem der er særlig egnet til det.

Gulerødder kan slet ikke lidt frost og for meget kulde, den går i stok og laver slet ikke rødder hvis den har haft det for koldt, så der skal du ikke så for sent, men husk der er for nogle sorter kun 45 dage fra spir til høst. Er roden færdigudviklet kan den sagtens stå i jorden og holder sig fint, også selvom der kommer en smule frost.

Spidskål er der mange der sår i efteråret, de skal blot nå at have lidt fat inden kulden, så dækkes de over med halm, blade, løvfald eller fiberdug og du kan høste spidskål meget tidligt i foråret, de tager ikke skade af selv hård frost.  I sommeren har man typisk store problemer med larver og andet skadedyr, så det kan være svært at dyrke spidskål uden at det er dækket helt til af net når det er sommer, det undgår man ved at dyrke det vinter, og så høste tidligt forår.

Purløg kan sagtens stå i en mistbænk med glas over, har du gødning i bunden der omsætter vil det afgive varme kan du høste hele vinteren.

Kinakål er også en mulighed i f.eks. højbede der kan overdækkes, de skal nok høstes inden det bliver frost.