Jordtemperatur – optimale betingelser for at så og at dine grøntsagsfrø spirer

Mange haveejere vil gerne i gang med forårsarbejdet i haven så tidligt som muligt, men hvornår er det egentligt? Er det februar, marts, april eller maj? Det kan man ikke sige efter dato, den eneste rigtige måde er at måle lidt på jorden, og på den måde finde ud af om temperaturen i jorden er ok og høj nok til at så. I april kan temperaturen være høj men kan også falde igen, det er slet ikke unormalt med nattefrost i slutningen af April.

Generelt kan man sige at kun meget få frø spirer under 5 grader i jorden, men over 5 grader kan der ske noget, men den optimale jordtemperatur er over 10 for de fleste og gerne 15 grader. Mange af de ting vi dyrker i drivhus vil kun spirer ved over 15 grader, derfor forspirer vi indendørs tidligt.

Hvis du vil undersøge din egen jords temperatur kan du måle det med et stegetermomenter eller købe et jordtermometer, det skal helst være i 10cm dybde eller deromkring.

Du kan også slå andres målinger op på internettet, det er ikke så nøjagtigt da lokation ikke er den samme, men en meget god indikator.
https://www.landbrugsinfo.dk/Planteavl/Vejret/Sider/PL_Jordtemperatur.aspx

Det er også stoppen en hånd i jorden og fornemme om jorden er kold eller lun. Det vil give en god indikator, og med lidt erfaring kan du saltens måle på den måde.

Hvis du vil vide lidt om hvornår optimal temperatur for forskellige grøntsager, så klik på dette link og se tabel der er listet mange forskellige grøntsager, et eksempel er gulerod som vil spirer ved 5 grader men kan bedst lide 15 grader eller derover og det samme med ærter. Men bemærk også, der findes ekstra tidlige, tidlige sommer og sene sorter indenfor langt de fleste grøntsager.
https://dyrkhaven.dk/optimal-spiretemperatur-for-groentsager/

Læggekartofler spirer også ved omkring 5 grader, men dette er også sortsafhængig, solist kan du putte i jorden ved 2 grader mens resten kan du dyrke fra når jorden er 5 grader, men du kan også vente til jorden er 10 grader eller derover 🙂

En god måde at hæve temperaturen i jorden er ved at dække den over med fiberdug eller noget plastik, du kan også dyrke i højbede, det kan hæve temperaturen en smule.