Krydderurt frø
Dyrk din egene friske krydderurter fra frø i haven ,på altanen, i potter, i krukker, i vindueskarmen i køkkenet. Du kan også købe økologiske frø til krydderurter. Persille, Koriander, Basilikum, Fennikel, Dild, Purløg, Mynte, Rosmarin, Salvie, Estragon, Timian er de mest dyrkede men der er også mere specielle ting som stevia. Det er meget forskelligt hvordan du skal så krydderurter og omkring dyrkning og gødning kig på den enkelte og læs på pakken når du har købt den.Rosmarin krydderurt til vildt og andre kødretter
Rosmarin krydderurt til vildt og andre kødretter. Dyrkes pga. dens duft og smag. Kan anvendes tørret eller frisk. Overvintre og blade kan anvendes om vinteren. Du kan dyrke rosmarin i en vindueskarm der har godt med lys, i drivhuset, mange har dem i en havekrukken og kan dyrkes direkte i jorden i din køkkenhaven. Du får 75 frø i posen.
Salvie, aromatisk krydderurt god til vildt
Bladene af denne meget velduftende urt er specielt anvendelig som krydderurt til svinekød og fjerkræ. Får olivengrønne blade, og hvis du lader dem stå får de blåviolette blomster. Den vil kunne overvintre, men bliver efter et par år mindre produktiv, så skift efter 2-3 år med nye planter, kan nemt forspires ellers så direkte i april. Du får frø til 75 planter.
Latin: Salvia officinalis
Stevia frø sukkerplante, Rebaudiana. Flerårig.
Sødurt. Sukker uden kalorier. Frø til ca. 10 planter. Hvis du skal bruge den som sødurt overhældes blade med kogende vand, afkog opbevares i køleskab, men er ellers klar til brug. Du kan have den i mange år. Kan dyrkes ude og inde.
Det bedste at lave et afkog af bladene. Kogende vand afkøles et øjeblik inden det overhældes bladene – trækker så et kvarters tid. Hældes på flaske og kan opbevares i køleskab i en uges tid.
Det kan så bruges som erstatning for andre sødemidler, evt til kagebagning og i desserter, og til marmelade og gele’fremstilling.
Det søder meget mere end sukker så man må prøve sig frem til den ønskede smag. Men som udgangspunkt søder den ca. 10–15 gange mere.
Timian krydderurt. Til suppe, saucer, kødretter, flerårig
En god og meget anvendt krydderurt. Brug Du kan bruge den sammen med kød, fisk og æg.
Det er en staude, der overvintre. Havetimian (Thymus vulgaris). kendt for sin intense smag og duft. Disse små frø bruges ofte til at dyrke nye timianplanter eller som et krydderi i madlavning. Giver aroma og en smag af citron og peber. De kan tilføjes til marinader, saucer, supper og kødretter for at tilføje en dyb og varm smag. Timian siges også at have sundhedsmæssige fordele, herunder at lindre fordøjelsesbesvær og hjælpe med hoste og forkølelse. Disse frø er et must-have i ethvert køkken og er en skat for alle krydderelskere.
Timian, kryddertimian Økologisk
Timian er ikke en tidlig krydderurt, den vokser først når det bliver varmt. Men der er et hav af anvendelsesmuligheder, bør stå i enhver have. Busket plante der kan overvintre i milde vintre. Ret tørketålende. Frø til ca. 80 planter. Kan dyrkes i vindueskarmen, i potter udendørs, i drivhuset for tidlig høst, eller direkte i jorden. Økologisk frøsort.
Fennikel Fino knoldfennikkel
Fennikel Fino knoldfennikkel fin grønsag. Smagen er mild og minder lidt om lakrids og anis. Har mange ligheder med dild. Skåret i skiver og stegt på panden eller ovnbagt med ost, i supper, kødsovs og simreretter. Rå og tyndtskåret på mandolinjern kan fennikel bruges i salater.
Bruges som friske grøntsag og tørrede fennikelfrø i mange retter, eksempelvis den klassiske sydfranske fiskesuppe Bouillabaisse.
Basilikum Sweet Genovese, båndfrø/såmåtte stor pose.
Kan det blive lettere! Læg en såmåtte i en urtepotte dæk med 1/2 cm jord og vand. Frøene er forsået med den rette afstand. Pakken indeholder 3 måtter.